Gyakran ismételt kérdések

Az oldal utolsó tartalmi frissítésének időpontja: 2023.04.24. 

Mi az a FIRST LEGO League?

A FIRST LEGO League a FIRST által életre hívott nemzetközi robotverseny. A FIRST LEGO League három divízióból áll, úgy mint:

  • FIRST LEGO League Challenge (9-16 éves korosztály)
  • FIRST LEGO League Explore (6-10 éves korosztály)
  • FIRST LEGO League Discover (4-6 éves korosztály)

1998-as indulása óta a FIRST LEGO League világ legnagyobb robotika versenyévé vált.

 

 

Mi az idei kihívás témája?

Az idei kihívás a SUPERPOWERED fantázianevet viseli, amely során megismerjük, hogy miként lehet tudatosabban az energiát előállítani, tárolni és felhasználni.

 

Hivatalos tanulmányi versenynek számít a FIRST LEGO League?

Igen, a 14/2017 (VI. 14) EMMI rendeletnek köszönhetően a FIRST LEGO League bekerült az államilag támogatott versenyek közé, így a versenyeken elért jó eredmények akár még a továbbtanulásod során is plusz pontokat érhetnek.

 

FIRST LEGO League Challenge kérdések

Kik jelentkezhetnek a versenyre?

A versenyre 9-16 éves csapatok jelentkezhetnek.

 

A kiszemelt régiós verseny előtti napon leszek 16 éves. Beférek még a csapatba?

Igen, aki a versenyszezon évének kezdetéig nem tölti be a 16. életévét indulhat a FIRST LEGO League Challenge versenyeken, azaz a 2023/2024-es szezonban indulhatsz, ha 2023. augusztus elsején 16 éves vagy/leszel.

Ha 2023. agusztus elsején viszont még nem vagy/leszel 9 éves, akkor nem javasoljuk a FIRST LEGO League Challenge sorozatban történő részvételt. A 6-10 éves korosztálynak elsődlegesen a FIRST LEGO League Explore kiállításokat javasoljuk. 

Fontos, hogy a Nemzetközi versenyek esetén a korosztály meghatározása ettől eltérhet. Továbbjutás esetén érdemes érdeklődni az adott versenyen érvényes szabályokról. 

 

Mekkora csapat indulhat a versenyen?

Az FIRST LEGO League Challenge versenyre legalább 3 legfeljebb 10 fős csapatok nevezhetnek.

 

Egy edző több csapatot is nevezhet?

Egy edző akár több csapatot is vezethet egy regionális versenyen belül a szezon során, de a csapata régiójában nem lehet szervező, bíró, vagy zsűritag (lásd bővebben az etikai kódexben). Egy csapatnak egy edzője kell, hogy legyen. Mind az edzők, mind a társedzők esetén megkötés, hogy 16 éven felülieknek kell lenniük

 

Egy csapatnak mellett mennyi társedzője lehet?

Egy csapathoz két társedző is regisztrálható. Mind az edzők, mind a társedzők esetén megkötés, hogy 16 éven felülieknek kell lenniük, illetve a társedző sem lehet a csapata régiójában szervező, bíró, vagy zsűritag (lásd bővebben az etikai kódexben). Egy társedző egy régión belül több csapathoz is tartozhat.

 

Mik azok a alapértékek?

A FIRST alapértékei, összesen 6 kategóriát különítenek el ennek kapcsán, ezek jelentik az értékelési szempontokat is a Alapértékek kategóriában (Felfedezés, Hatás, Befogadás, Csoportmunka, Innováció és Szórakozás).

 

FIRST alapértékek:

Felfedezés

Új képességeket, ötleteket fedezünk fel a verseny során.

Csoportmunka

Együtt sokkal erősebbek vagyunk!

Tisztelet

Tiszteljük egymást és a különbözőségeinket.

Hatás

Mindent azért teszünk, hogy hatással legyünk a világunkra.

Innováció

A saját kreativitásunk célja a valós problémák megoldása.

Szórakozás

Élvezzük minden egyes percét annak, amit csinálunk.

 

Miből áll a verseny?

A FIRST LEGO League verseny alapvetően négy fő pillérre épít. A csapatoknak egyrészt prezentálniuk kell a kutatási feladatukat, be kell mutatniuk, hogy a FIRST LEGO League alapértékeit és szellemiségét sikeresen elsajátították, meg kell védeni a robotjuk dizájnját, végül pedig a robotfutások során is bizonyítaniuk kell.

 

Úgy döntöttem, hogy jelentkeznék, hol és mikor lesznek versenyek?

A versenyek pontos menetét a firstlegoleague.hu oldalon találod meg.

 

Bármelyik versenyállomáson indulhatok?

Nincs megkötés arra, hogy melyik regionális döntőre nevezed a csapatot, ám utazás szempontjából érdemes a hozzád legközelebb eső helyszínt kiszemelni.

 

Milyen díjak várnak a versenyzőkre?

Több kategóriában is díjazásra kerülnek a versenyzők, a négy fő kategória győztesei külön-külön is díjazásra kerülnek, ezen kívül a zsűri különdíjakat is oszt a versenyzőknek. Az idei évtől a mentorokat is felterjeszthetik díjra a csapatok.

 

Kik jutnak tovább egy adott versenyről?

Az adott versenyre jelentkezett csapatok létszámától függ a továbbjutás sorsa.

  • Amennyiben a kiszemelt regionális versenyen a csapatok száma 6 és 10 között van úgy az összetett győztes jut tovább a Magyarországi nemzeti döntőbe.
  • Amennyiben 11 és 16 csapat mérkőzik meg egymással, abban az esetben az összetett verseny első és második helyezettje léphet tovább.
  • Ha az adott fordulóban 16-nál több csapat versenyzett egymással az összetett verseny első három helyezettje előtt nyílik meg a Magyarországi nemzeti döntő kapuja.

A Magyarországi nemzeti döntő győztese a FIRST LEGO League az amerikában tartandó világfesztiválon képviselheti hazánkat, a dobogósok pedig globális versenyeken indulhatnak a világ legjobb csapataival együtt.

Regionális döntőtől a világfesztiválig

Hol lesznek az open versenyek?

A 2021/2022-es tanév open versenyei még nem ismertek.

 

Kizárható egy csapat a versenyről?

Amennyiben a csapat az FIRST LEGO League verseny alapértékeinek (Core Values) nem felel meg, akkor a versenyen nem nyerhet díjakat, függetlenül attól, hogy milyen jól teljesített a robotfutam során. A többi szabályt az etikai kódexben találod.

 

Milyen költségekkel jár a verseny?

Az indulás regisztrációs díja nettó 102 900 forint, a Challange szett költsége nettó 52 900 forint. Ezen kívül az induláshoz szükség van még egy LEGO Education SPIKE Prime beszerzésére is.

Amennyiben nem kerül megrendezésre a saját településeden FIRST LEGO League verseny, vagy egy másik városban szeretnéd megmutatni robotod képességeit, akkor mindezeken felül az utazási költségekkel is számolnod kell.

Challenge // Kutatás

Bármilyen témát választhatok a kutatási projektem alapjául?

Nem, a kutatási projektek tematikája kötött és az előírások szerint kapcsolódnia kell az adott év tematikájához. Erről bővebben a Mérnöki munkafüzetben olvashatsz.

 

Mi történik, ha a kutatási feladat nem készül el?

Amennyiben egy csapat nem készített kutatási projektet nem nyerheti meg a FIRST LEGO League bajnoki címét, nem kerülhet továbbjutásra, illetve az adott kategóriában nem kerül pontozásra.

 

Mi történik, ha a kutatási feladat nem megfelelő?

Amennyiben a diákok elkészítették a kutatási feladatot, de az az irányelveknek nem felel meg, illetve nem kapcsolódik a témához a zsűri akkor is értékeli a feladat prezentációs részét. Ez nem jelent automatikus kizárást.

 

Milyen hosszú legyen a prezentáció?

A bemutató hossza nem lépheti túl az 5 percet.

 

Szükséges a prezentáció során forrásmegjelölés is?

Amennyiben használsz valamilyen külsős anyagot a kutatásod során érdemes lehet megemlíteni a prezentációd végén. Figyelj arra, hogy az 5 perces keretbe a források ismertetése is beleférjen.

Challenge // Robotfutam  

Mekkora a gyakorlópálya ajánlott mérete?

Az optimális pályaméret esetén a belső pálya területe (ahova a Challange szettben érkező pálya kerül majd) 2362mm hosszú (plusz/mínusz 3 mm) és 1143 mm széles (plusz/mínusz 3 mm). A falak magassága 77 mm (plusz/mínusz 13 mm). Lásd bővebben az asztal építési útmutatójánál

 

Hogy néz ki az aktuális versenypálya?

A versenypályát 2021. augusztus 17-ét követően mutatjuk be.

 

Mi az a bázis?

Az asztallap és az úgynevezett Challenge matrac közötti fedetlen terület, valamint a játéktéren található körcikkel jelölt indítási terület együttese alkotja a bázist. Itt készíthető elő a robot indítások előtt és közben, illetve verseny közben is itt érintheted meg büntetőpontok begyűjtése nélkül a robotodat.

 

Milyen robotokat használhatok?

A versenyek során a SPIKE Prime, Mindstorms EV3, Mindstorms Robot Inventor, Mindstorms NXT, Mindstorms RCX robotok használata engedélyezett.

 

Használható LEGO DUPLO elem a robotom építése során?

Igen, a DUPLO elemek is engedélyezettek.

 

Milyen programozási nyelven készíthetem fel a robotomat a versenyre?

Bármilyen szoftver használata engedélyezett, ami képes a kódját feltölteni a robot vezérlőjére és lehetővé teszi ezáltal a robot független mozgását, tehát alapvetően nincs programnyelvi megkötés.

 

Milyen megkötések vannak a robot felépítése során?

A robot építése során LEGO elemeket kell használnod. Tetszőlegesen kombinálhatod a Technic, a klasszikus építőelemeket és a DUPLO kockát is. A robotod egyetlen vezérlőt tartalmazhat. Motorból négy csatlakoztatható maximálisan. A verseny során a touch, a szín, a távolság/ultra, és gyro szenzorok használata engedélyezett (itt nincs számosított megkötés). SD-kártya – amennyiben szükséges - használható.

 

Mi alapján kapják a robotok a pontokat?

Az egyes feladatok elvégzéséért kapják a robotfutás során a pontokat a robotok, melyeket a szabályrendszer rögzít.

Regisztráció

Hogyan regisztrálhatok a versenyre?

A firstlegoleague.hu oldalon keresd a Regisztráció menüpontot, és töltsd ki a jelentkezési űrlapot. A részvételi információk a regisztrációt követően elektronikus üzenetben érkeznek majd hozzád.

 

Mi szükséges az induláshoz?

Az indulás regisztrációhoz kötött, a versenyen való részvételhez pedig saját robot, valamint a gyakorló szettek beszerzése is szükséges.

 

Meddig jelentkezhetek a versenyre?

Egészen 2023. november 30. 23:59-ig vártuk a nevezéseket a Cargo Connect szezonra.

Önkéntesség

Szeretnék részt venni a versenyek szervezésében. Hogyan tehetem meg ezt?

Amennyiben érdekel a verseny vedd fel velünk a kapcsolatot az fll@helloworldegyesulet.hu levelezési címen. Segítünk megtalálni a hozzád legközelebb eső versenyt és abban is, hogy becsatlakozhass a FIRST LEGO League versenyek szervezésébe, az egyes versenynapok lebonyolításába.

 

A FIRST LEGO League Magyarországi partnerei:

 
       

Csapattámogatóink:


 
       

 

2024/ HelloWorld Egyesület (helloworldegyesulet.hu) / Minden jog fenntartva.

Kérdésed van az oldalon olvasható információkkal kapcsolatban? Hibát találtál? Írj nekünk: fll@helloworldegyesulet.hu