FIRST LEGO League Etikai kódex

Az oldal utolsó tartalmi frissítésének időpontja: 2023.10.31. 

Minden FIRST LEGO League csapatra, szervezőre és nemzeti partnerre vonatkozó szabályok, amelyek betartása különösen fontos a hazai jó hangulatú és fair szabályok mentén rendezett versenyek megtartásához.

Csapatok kötelezettsége

 1. Régióváltás: A csapatok bármely regionális versenyre regisztrálhatnak. Régióváltás az első regionális verseny indulása előtt két héttel lehetséges, amennyiben ahhoz a regionális partner és a nemzeti szervező is hozzájárul. A regionális versenyek pontos csapatainak névsora az első verseny előtt két héttel, az átjelentkezési határidő után lesz látható.
 2. Sportszerűtlen viselkedés: Ha egy csapat igazoltan vét a FIRST alapértékekkel szemben, figyelmeztetésben részesül. Ha a csapat a figyelmeztetés ellenére továbbra is a FIRST alapértékekkel nem megegyező módon nyilvánul meg, a közösség védelme érdekében kizárható egy versenyből.
 3. Csapatlétszám: Egy Challenge, Explore csapatban legalább 2, maximum 10 versenyzőnek kell szerepelnie, valamint 1 edzőnek. Egy csapathoz maximum 2 társedző regisztrálható. Természetesen ezen felül több segítő is lehet a csapat mellett.
 4. Edzők kiválasztása: A csapatban legalább két 24 év feletti edzőnek kell lennie. 16 éven felüli személy lehet a csapat mellett társedzőként, de ebben az esetben is legalább 1 felnőttnek - 24 éven felüli személynek - kell a csapat mellett lennie. Nem lehet egy csapatnak edzője, mentora olyan személy, aki bármely csapattaggal párkapcsolati viszonyban van.
 5. Visszaélések jelentése: Az adott versennyel kapcsolatos panaszokat a csapatnak az esemény napján kell jeleznie az esemény kijelölt csapatkoordinátoránál, vagy főszervezőjénél. Az eseménnyel kapcsolatos panaszok a versenyt követően már nehezen kivizsgálhatók, rendezhetők megnyugtató módon.

Regionális szervező(k) kötelezettsége

 1. A szervező feladata: A regionális szervezők csapat feladata a FIRST LEGO League verseny megrendezése az adott régióban a lehető legjobb minőségben. A regionális szervező csapat a versenyért felel.
 2. Csapatok ellátása: Offline verseny esetén a regionális szervező kötelessége a csapatok ellátása, amely magában foglalja a felkészüléshez szükséges – a látogatóktól elzárt - tér, a napi egyszer étkezés (ebéd) és a ruhatár biztosítását. A regionális szervezőknek figyelembe kell venniük a csapattagok esetleges ételintoleranciáját. 
 3. Bírók/zsűritagok függetlensége: A regionális szervező garantálja a versenyén résztvevő bíró és zsűritagok függetlenségét. Olyan bíró és zsűritag nem vehet részt a versenyen, aki valamelyik a régióban szereplő csapat tagja, edzője, vagy társedzője vagy utóbbiak valamelyikéhez rokoni, párkapcsolati viszony fűzi.
 4. Sérülések, viszaélések jelentése: A regionális partnernek kötelessége minden versenyen történt fizikai sérülést, abúzust jelentenie a Nemzeti szervező felé.
 5. Díjak kiosztása: A regionális szervező kötelessége minden korábban meghirdetett díjat kiosztani és átadni a csapattagoknak.

Nemzeti szervező kötelezettsége

 1. Nemzeti partner korlátozások: A nemzeti szervező feladata a FIRST LEGO League versenyek megrendezése, azok segítése Magyarország határain belül a lehető legjobb minőségben. A nemzeti szervező csapat bármely tagja nem lehet Magyarországon induló csapat edzője, társedzője.
 2. Dokumentumok biztosítása: A nemzeti szervező köteles a versenyzéshez szükséges dokumentumokat, információkat a csapatok számára magyar nyelven eljuttatni. 
 3. Kommunikáció a csapatokkal: A nemzeti szervező a csapatokkal való kommunikációba az adott régió regionális partnerét is minden esetben bevonja, annak eredményéről értesítést küld.
 4. Szponzoráció megosztása: A nemzeti szervező a regionális versenyeken megjelenő szponzorok utáni bevételt megossza a regionális partnerek között.
 5. Bírók/zsűritagok függetlensége: A nemzeti szervező garantálja a Nemzeti döntő versenyen résztvevő bíró és zsűritagok függetlenségét. Olyan bíró és zsűritag nem vehet részt a versenyen, aki valamelyik a versenyen részt vevő csapat tagja, edzője, vagy társedzője vagy utóbbiak valamelyikéhez rokoni, párkapcsolati viszony fűzi..
 6. Delegálási szabályok: A nemzeti döntőbe minden regionális partner delegálhat egy zsűritagot és egy robotfutam bírót, többet csak a többi magyarországi regionális partner hozzájárulásával.
 7. Sérülések, visszaélések kivizsgálása: A Nemzeti szervezőnek kötelessége minden Magyarroszági versenyen történt fizikai sérülést, abúzust kivizsgálnia az érintettek bevonásával. A visszaélés kivizsgálása során a bűncselekményeket a Nemzeti szervező köteles a hatóságok és a FIRST szakemberei felé jelezni. 

 

 

A FIRST LEGO League Magyarországi partnerei:

 
       

Csapattámogatóink:


 
       

 

2024/ HelloWorld Egyesület (helloworldegyesulet.hu) / Minden jog fenntartva.

Kérdésed van az oldalon olvasható információkkal kapcsolatban? Hibát találtál? Írj nekünk: fll@helloworldegyesulet.hu