Discover More - otthoni tanulás

Az oldal utolsó tartalmi frissítésének időpontja: 2023.07.17.

A Discover More szett egy minden gyerek számára hazavihető készlet, amelyet a gyerekek a szüleikkel együtt próbálhatnak ki a lentebb bemutatott iránymutatás alapján. A készlet kétszer hat színes téglát tartalmaz, hogy a gyerek és az egyik szülő együtt tudja azt használni. Ezek a hat tégla aktivitások a tanulás fontosságára világítanak rá, megtanítanak STEM alapfogalmakat, és az osztályteremben történő játékos tanítást is támogatják.

 

A Discover More szettek kifejezetten abból a célból jöttek létre, hogy a gyerekek a szülőkkel, vagy a gondviselőjükkel otthon is tudják folytatni a játékos tanulást. Minden aktivitás hasznos, megnyerő és játékos élményt kínál gyermeknek és szülőnek, és ötleteket ad arra vonatkozóan, hogy miként változtató meg az, amit korábban építettek, milyen kérdéseket tegyenek fel. Készítettünk egy szülőknek átadható levelet, ami szükséges szerint szerkeszthető és kinyomtatható (lásd lentebb).

Szülői értekezlet (Óvodáknak)

Hisszük, hogy az óvodapedagógusok és a tanárok tudják a legjobban, hogyan érdemes kommunikálni a szülőkkel és a törvényes képviselőkkel. Érdemes emiatt megfontolni más (levél, videó, weboldal, közösségi média) kommunikációs csatornák használatát. Amennyiben a helyzet engedi, javasoljuk, hogy minden óvoda, iskola tartson egy szülői értekezletet, ahol a szülők és a törvényes képviselők jobban megismerhetik a programot, találkozhatnak a készletekkel, és megkaphatják a Discover More szettjüket.

A szülői értekezleten érdemes beszélni:

 • Általánosan a programról
 • A fejlesztendő készségekről, kompetenciákról
 • A program végén tartott Ünnepi eseményről
 • A programban rejlő lehetőségekről
 • A Discover More készletről és annak otthoni felhasználásáról

Levél a szülőknek

Kedves szülő, törvényes gondviselő!

Köszönjük, hogy ti is részt vesztek a FIRST LEGO League Discover oktatási programjában, illetve, hogy támogatjátok gyermeketek tanulását, fejlődését a MASTERPIECE szezonon belül.

Az oktatási program részeként a gyerekek játékos módon fejleszthetik:

 • Kommunikációs: világosan és érhetően fognak beszélni társaikkal és részletekbe menő történeteket fognak elmesélni
 • Problémamegoldó: feladatokat fognak végrehajtani, célokat felállítani és reagálni fognak az elért eredményekre
 • és kollaborációs képességeiket: csapatban fognak dolgozni, megosztva az ötleteiket és az építményeiket, ugyanakkor tanulni is fognak egymástól.

A program mind az óvodai és az otthoni tanulásra épít, így a gyerekek nem csak ízelítőt kaphatnak az úgynevezett STEM (azaz természet-, technológiai, mérnöki és matematika) tudományterületekből, hanem a program végére magabiztosabbá válhatnak, felkészültebben várhatják a jövő kihívásait és megismerhetik a tanulás örömét a világ legnagyobb robotikai és természettudományos tanuló közösségének részeként.

Az oktatási program részeként a te segítségedet is szeretnénk kérni. A levél mellé mellékeltünk egy Discover More LEGO készletet, amely kétszer hat darab színes LEGO DUPLO téglát tartalmaz. A hat tégla - angolul Six Bricks - aktivitások a LEGO Foundation által kidolgozott globális tananyagok, amelyeket a világ majd összes kontinensén, több száz országban használnak a 4-6 éves gyermekek játékos fejlesztésére. A levelünkben bemutatunk öt otthon is elvégezhető aktivitást kifejezetten a MASTERPIECE szezonra ajánlva, ha további hat tégla aktivitásokat is játszanátok, akkor keressétek fel a LEGO Foundation vonatkozó útmutatóját.

Otthon elvégezhető hat tégla aktivitások:

 • Első aktivitás: trükkös torony
 • Második aktivitás: Akadálypálya tervezés
 • Harmadik aktivitás: Ismétlődés
 • Negyedik aktivitás: Háttal álló játékosok
 • Ötödik aktivitás: memóriajáték

Az aktivitások teljes leírását megtaláljátok a Hat tégla aktivitások oldalunkon.

A fentebb olvasható levél letölthető az oldalunkról kinyomtatható PDF formátumban is. 

Discover More játék

Készítettünk egy játékot, amellyel játékos módon az egész család részt vehet a FIRST LEGO League aktuális szezonjában. A Discover More játék segítségével a családok együtt játszva mélyedhetnek el a programban. Amire szükség lesz: egy kinyomtatott Discover More játéktáblára, a játékszabályra, a Discover More készletre, egy hatoldalú kockára, valamint minden játékosnak egy bábúra. A cél, hogy a játékosok a táblán haladva minél több pontot gyűjtsenek össze a játékos feladatok megoldásával.

Szerezzétek meg együtt a 12 pontot és nyerjetek csapatként a játékban. 

A játéktábla és a szabályzat letölthető az oldalunkról. Javasoljuk, hogy azt vagy nyomtassátok ki egy színes nyomtatóval, vagy egy papírra rajzoljátok át annak a játéktábláját. 

 

 

A FIRST LEGO League Magyarországi partnerei:

 
       

Csapattámogatóink:


 
       

 

2024/ HelloWorld Egyesület (helloworldegyesulet.hu) / Minden jog fenntartva.

Kérdésed van az oldalon olvasható információkkal kapcsolatban? Hibát találtál? Írj nekünk: fll@helloworldegyesulet.hu