FIRST LEGO League Discover

Az oldal utolsó tartalmi frissítésének időpontja: 2023.08.10.

Minden évben egy új izgalmakkal teli kihívást kínál a FIRST LEGO League Discover, a 3-4 fős iskolai vagy otthoni csoportok ráadásul nem csak egy exkluzív DUPLO készlethez, hanem az azzal kapcsolatos összes tananyaghoz is hozzájuthatnak. A szezon során a gyermekek megismerkednek a természettudományok alapjaival, miközben együtt oldhatnak meg szórakoztató kihívásokat  A 4-6 éves diákok a foglalkozások során új ismereteket szerezhetnek, magabiztosabbá válhatnak, és javíthatják csapatmunka képességeiket.

A MASTERPIECE szezonban a gyerekek megismerik majd, hogy az emberek milyen szenvedéllyel tudnak a művészetek iránt fordulni és ahhoz hogyan használják a technológiai eszközöket.

A program áttekintése

A FIRST LEGO League Discover egy a FIRST LEGO League divíziói közül, amely a legfiatalabb korosztálynak szól. A program arra ösztönzi a fiatalokat, hogy kísérletezzenek, növeljék önbizalmukat, kialakuljon bennük a kritikus és tervezéssel kapcsolatos gondolkodás megfogható módon, a STEM, azaz a tudományos-technológiai (természettudomány, technológia, mérnöki tudomány és matematika) tudományokat előtérbe helyezve.

Ebben a programban a gyerekeknek egy tervező és egy mérnök fejével kell gondolkodniuk, közben fejlesztve a megfigyelésre, kritikus gondolkodásra, információgyűjtsére vonatkozó képességeiket.

A tervezés során a gyerekek többféle ötlettel, témával fognak találkozni, többféle ötletet fognak feldolgozni, amelyeket tesztelniük, s ha kell megváltoztatniuk kell, majd megmutatniuk mindazt, amit a foglalkozások során elértek.

A programon belül a gyerekeknek négyfős csapatokban kell dolgozniuk, részben a Discover készletet, részben a LEGO Education által készített LEGO Education Vidámpark (STEAM Park) szettet felhasználva.

A FIRST LEGO League a FIRST és a LEGO Education közös kezdeményezése.

Versenyek, értékelés

A FIRST LEGO League Discover nem kompetitív, hanem kooperatív oktatási program. Nem verseny, hanem kreatív és fejlesztő foglalkozások összsége, ahol az értékelés minden esetben a gyerekek saját közösségében (óvodán belül, otthon, délutáni foglalkozáson) történik, ahol minden gyermek pozitív visszajelzést kap a program során elért eredményéről. 

Mire lesz szükségetek?

FIRST LEGO Leaue Discover szett (4-6 gyerek részére): A Discover szett tartalmazza a MASTERPIECE Discover modelleket, a LEGO® DUPLO® figurákat, a hat tégla készleteket, a matracot és az építő kártyákat (lásd lentebb).

A Discover modellek segítenek abban, hogy a gyerekek ráhangolódjanak a témára, és kiiindulási alapot jelent az alapötlet továbbgondolására és a további építkezéshez. A matrac ehhez egy közös építési teret ad a gyerekeknek.

Minden Discover szett öt ember számára elegendő hat tégla készletet tartalmaz. A legtöbb esetben ez elegendő lehet ahhoz, hogy minden gyerek és a tanár is kapjon egy teljes szettet. Minden gyereknél hat darab eltérő színű téglát kell elhelyezni. A hat tégla egyike a LEGO Foundation’s eszközeinek, amelyekkel játékos módon közelíthető meg az oktatás. A szórakoztató, rövid aktivitásokkal a gyerekek különböző képességeiket fejleszthetik, legyen szó szavak és fogalmak tanulásáról, kommunikációval, probléma megoldással és együttműködéssel kapcsolatos kompetenciák fejlesztéséről.

A készletben megtalálható hat tégla hazavihető Discover More készlettel egészíthető ki.

Discover More készlet: A Discover More szett egy minden gyerek számára hazavihető készlet, amelyet a gyerekek a szüleikkel együtt próbálhatnak ki az iránymutatás alapján. A készlet kétszer hat színes téglát tartalmaz. Az aktivitások a tanulás fontosságára világítanak rá, és az osztályteremben történő játékos tanítást is támogatják. A foglalkozásokról bővebben a LEGO Foundation oldalán olvashatsz.

Mérnöki jegyzetfüzet: Több Mérnöki jegyzetfüzet is rendelkezésetekre áll, amelyekben a gyerekek rögzíthetik az ötleteiket és vázlataikat a szezon során. Minden foglalkozáshoz  egy teljes oldal tartozik. Lehetőség szerint minden csapattag saját jegyzetfüzetet használjon.

 

Csapattalálkozói útmutató: A foglalkozásokat vezető pedagógus(ok)/szülők számára egy csapattalálkozói útmutatót is eljuttatunk, amelyben megtalálhatók a kidolgozott tananyagok, valamint azon információk, amelyekkel egy sikeres Discover szezon megrendezhető.

LEGO Education Vidámpark (STEAM park) készlet (6-8 gyerek részére): Minden csapattag használhatja az opcionálisan megvásárolható készletet, hogy így megismerje a legfontosabb STEM alapfogalmakat, valamint hogy kiegészítse a meglévő csapatmodellt. Lehetnek olyan feladatok is a foglalkozások és az ünneplés során, amelyeket csak nehézkesen lehet megoldani a szett színes és funkciógazdag elemei nélkül.

A Vidámpark szett Tanári útmutató letölthető angol nyelven a LEGO® Education weboldaláról. A dokumentum magyar nyelvű változata a hdidakt.hu oldaláról tölthető le.

MASTERPIECE foglalkozási terv

 

Bemelegítés (Hat tégla)

1. feladat (Felfedezés)

2. feladat (Alkotás)

3. feladat (Megosztás)

1. foglalkozás (Induljon a felfedezés!)

Íme a hat tégla - I.

A színpad felállítása

Előkerül a Vidámpark (STEAM park) készlet

Közös beszélgetés, ismétlés

2. foglalkozás
(Zenei koncert)

Íme a hat tégla - II.

Zenei koncert

Zenei koncertszínőad építés

Mérnöki jegyzetfüzet

3. foglalkozás
(Kiállítás)

Mit tudsz megépíteni?

Kiállítás

Kiállítási tér megépítése

Ötletek megosztása

4. foglalkozás
(Színházi előadás)

Építsd meg!

Színház

Színházi színpad megépítése

Mérnöki jegyzetfüzet

5. foglalkozás
(A te előadásod)

Ritmus és mozgás

A saját előadásod

Előadásod mozgó alkatrészekkel

Ötletek megosztása

6. foglalkozás
(Színfalak mögött)

Egymásnak háttal

Kik dolgoznak a színpad mellett?

Munkakörök és eszközeik

Mérnöki jegyzetfüzet

7. foglalkozás
(Nézőközönség)

Hídépítés

Nézők

Mindenkit szórakoztass!

Ötletek megosztása

8. foglalkozás
(A jövő termei)

A jövő autói

A jövő termei

Építs egy termet a jövőből!

Mérnöki jegyzetfüzet

9. foglalkozás
(Ruhapróba)

Kell egy csapat!

Reflexió

Ötletek egyesítése

Ötletek megosztása

10. foglalkozás
(Ünnepeljünk!)

Ünnepi esemény

Hasznos linkek

Discover (MASTERPIECE) mérnöki jegyzetfüzet

Discover (MASTERPIECE) csapattalálkozó útmutató (eng)

 

 

A FIRST LEGO League Magyarországi partnerei:

 
       

Csapattámogatóink:


 
       

 

2024/ HelloWorld Egyesület (helloworldegyesulet.hu) / Minden jog fenntartva.

Kérdésed van az oldalon olvasható információkkal kapcsolatban? Hibát találtál? Írj nekünk: fll@helloworldegyesulet.hu