A pálya felépítése

A pálya a pályaalapra helyezett feladatmodellekből áll, amelyet négy fal határol. A pályaalapot és a feladatmodellek megépítéséhez szükséges LEGO-elemeket a Challenge szett tartalmazza.

A feladatmodellek megépítése

A robot interakcióba lép a feladatmodellekkel a pályán, ezért járnak a pontok. A feladatmodelleket az első négy alkalom során fogjátok megépíteni a Mérnöki jegyzetfüzet útmutatása alapján. A feladatmodellek megépítéséhez használjátok a Challenge szett LEGO-elemeit és az építési útmutatókat, amelyeket itt találtok: firstlegoleague.org/season#mmbi. Egy ember nagyjából hat óra alatt tudja megépíteni az összes modellt.

A modelleket tökéletesen kell megépíteni. A majdnem tökéletes nem elég. Ha nem megfelelően megépített modellekkel gyakoroltok, a robotnak problémái lehetnek a versenyen. A legjobb, ha legalább két ember ellenőrzi egymás munkáját az építés során.

A pályaalap elhelyezése

1. lépés: Ellenőrizzétek, hogy az asztal felületén nincsenek-e egyenetlenségek. Ezeket csiszoljátok le, és azután tisztítsátok meg a felületet alaposan porszívóval.

2. lépés: Az alaposan leporszívózott asztalon helyezzétek el a kitekert pályalapot, ahogy alábbi ábrán látható. Soha ne hajtsd össze a pályaalapot, a feltekert állapotban pedig ne törd, vagy hajlítsd meg.

3. lépés: Csúsztassátok a pályaalapot a déli és keleti falakhoz. Ha az asztal mérete és a pályaalap elhelyezése megfelelő, a pályaalaptól nyugatra eső terület mérete: X = 343 mm x Y = 1143 mm.

Csúsztasd a pályaalapot délkeleti irányba

4. lépés: Opcionális – A pályaalap rögzítéséhez használhattok vékony, fekete ragasztószalagot, amely kizárólag a pályaalap keleti/nyugati fekete szegélyét takarja el.

Dual lock ragasztócsík

Keressétek meg a barnás színű, visszazárható 3M™ rögzítőanyag ívet a Challenge készletekben. "X" jelzések mutatják a modellek rögzítési helyét a pályán. Használjátok a Dual Lock ragasztócsíkot az alábbi módon.

1 lépés: a ragasztós oldalával lefelé

2 lépés: a ragasztós oldalával felfelé

3 lépés: igazítsd el a modellt, és nyomd a ragasztócsíkra.

Amikor a modellt a ragasztócsíkra nyomjátok, a legalsó stabil alapját nyomjátok, ne az egész modellt. Ugyanennél a résznél fogva emeljétek meg, ha el kell választanotok a pályaalaptól.

 

 

 

 

A FIRST LEGO League RePlay szezon partnerei:

 

2023/ HelloWorld Egyesület / Minden jog fenntartva.

Kérdésed van az oldalon olvasható információkkal kapcsolatban? Hibát találtál? Írj nekünk: fll@helloworldegyesulet.hu